Εθνικής Αντιστάσεως 51-53, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

1η επέμβαση με Triclip για την τριγλώχινα βαλβίδα, σε Ελλάδα & Κύπρο

Η πρώτη διαδερμική επιδιόρθωση της τριγλώχινας βαλβίδας
1o triclip stin ellada

Η πρώτη σε Ελλάδα και Κύπρο διαδερμική επιδιόρθωση της τριγλώχινας βαλβίδας της καρδιάς με τη χρήση της πρωτοποριακής συσκευής Triclip, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης από την Β΄ Καρδιολογική Κλινική και τους  Επεμβατικούς Καρδιολόγους Βλάση Νινιό και Ηλία Νινιό.

Η νέα συσκευή Triclip χρησιμοποιείται σε περιορισμένο αριθμό Ιατρικών Κέντρων σε Αμερική και Ευρώπη, τα οποία διαθέτουν τη σχετική τεχνογνωσία και εμπειρία. Οι πρωτοπόροι στις διαδερμικές επεμβάσεις για τη διόρθωση των καρδιακών βαλβίδων κ.κ. Β. και Η. Νινιός, εξασφάλισαν από την ABBOTT κατ’ αποκλειστικότητα τη νέα έκδοση της συσκευής Triclip, λόγω της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν στην Ελλάδα για την τοποθέτηση των συσκευών παρόμοιας τεχνολογίας. Πριν από δύο χρόνια είχαν πραγματοποιήσει και την πρώτη διαδερμική επιδιόρθωση τριγλώχινας βαλβίδας με τη μοναδική τότε διαθέσιμη συσκευή Mitraclip για τη μιτροειδή βαλβίδα και ακολούθησαν πολλές άλλες, καθώς δεν υπήρχε ειδική συσκευή για την τριγλώχινα.

Η επέμβαση

Η ηλικιωμένη ασθενής πολύ υψηλού χειρουργικού κινδύνου λόγω συνοδών προβλημάτων, υποβλήθηκε στην πρώτη επέμβαση με συσκευή Triclip, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, από τους Επεμβατικούς Καρδιολόγους  Βλάση και Ηλία Νινιό και τον Καρδιολόγο Στέφανο Καραγιάννη του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.Η ασθενής, είχε ταχύτατη ανάρρωση και κινητοποίηση, ενώ έλαβε εξιτήριο.

Όπως εξηγεί ο Διευθυντής της Κλινικής κ. Βλάσης Νινιός, «η ειδική έκδοση της συσκευής Triclip  διαθέτει βελτιωμένες δυνατότητες καθοδήγησης και εμφύτευσης του συστήματος διόρθωσης της τριγλώχινας βαλβίδας. Με τη συσκευή, επιτυγχάνεται η σύλληψη των δύο γλωχίνων και η μείωση της μεταξύ τους απόστασης με τη δημιουργία μίας  «γέφυρας» ιστού με την οποία αναίμακτα και ακίνδυνα πραγματοποιείται επιδιόρθωση της βαλβίδας. Η επέμβαση είναι ασφαλής και για ασθενείς υψηλού κινδύνου».

Η ανεπάρκεια της τριγλώχινας

Για την ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας, ο Επεμβατικός Καρδιολόγος Δρ. Η. Νινιός, υπογραμμίζει ότι «αποτελεί μία ύπουλη, σοβαρή παθολογική κατάσταση η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα συμβατικά φάρμακα. Η αδυναμία της βαλβίδας να κλείσει, αναγκάζει το αίμα να επιστρέψει στη φλεβική κυκλοφορία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει ζωτικά όργανα όπως είναι το ήπαρ, οι νεφροί και οι φλέβες των ποδιών. Οι ασθενείς καταλήγουν να έχουν πρησμένα πόδια, να παθαίνουν νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια και τελικά, κίρρωση του ήπατος, τη λεγόμενη καρδιακή κίρρωση».

Με τη διαδερμική επέμβαση για τη συσκευή Triclip για την επιδιόρθωση της τριγλώχινας βαλβίδας, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, πρωτοπορεί πανελλαδικά στην αντιμετώπιση της πάθησης με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο και εξαιρετικά αποτελέσματα. Αντίστοιχες επεμβάσεις διενεργούν οι ιατροί Βλάσης Νινιός και Ηλίας Νινιός και στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι με το οποίο συνεργάζονται, μετά από συνεννόηση του ασθενούς, με τους ιδίους.