Εθνικής Αντιστάσεως 51-53, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Διαδερμικές επεμβάσεις

Διαδερμική επέμβαση καρδιάς ονομάζεται η επέμβαση κατα την οποία, ο ασθενής δεν οδηγείται στο χειρουργείο και δεν υποβάλλεται σε καρδιοχειρουργική επέμβαση. Η επεμβατική πράξη διενεργείται στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο υπό τον Ψηφιακό Αγγειακό Τομογράφο από τον Επεμβατικό Καρδιολόγο και την ομάδα του.

Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, χωρίς τους κινδύνους που συνοδεύουν μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση και με άμεση ανάρρωση του ασθενούς, καθώς δεν υπάρχουν τομές. Η βελτίωση των καρδιολογικών συμπτωμάτων είναι συνήθως άμεση και ο ασθενής μπορεί να επανέλθει σύντομα στις δραστηριότητές του. Η παραμονή στην κλινική συνήθως δεν ξεπερνά το ένα 24ωρο.

Πώς γίνεται η διαδερμική επέμβαση

Η διαδερμική επέμβαση επιτυγχάνεται με την είσοδο, δια μέσου πολύ μικρών οπών στο δέρμα, των μικροεργαλείων και των υλικών. Από το σημείο αυτό, τα εργαλεία κατευθύνονται ενδαρτηριακά, στο σημείο της βλάβης. Ο ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία σε συνθήκες αντισηψίας.

Η επέμβαση γίνεται με συνεχή ακτινοσκοπικό έλεγχο του ασθενούς, ο οποίος επιτρέπει τον Επεμβατικό Καρδιολόγο να βλέπει σε μεγέθυνση τα σημεία διέλευσης και την πλήρη εικόνα της βλάβης ώστε να εργάζεται με πολύ μεγάλη ασφάλεια για τον ασθενή. Χωρίς τομές, επιδιορθώνουν τη βλάβη, αποσύρουν τα εργαλεία και τα υλικά και αποφράσσουν τα σημεία διέλευσης στο δέρμα.

Η επανάσταση στις διαδερμικές επεμβάσεις της καρδιάς, ξεκίνησε με τη διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση για τη διενέργεια αγγειοπλαστικής των στεφανιαίων αγγείων (μπαλονάκι) με ή χωρίς αθηρεκτομή.

Μία νέα επανάσταση στην αντιμετώπιση των παθήσεων της καρδιάς, έφερε η διαδερμική αντικατάσταση ή επιδιόρθωση των πασχουσών καρδιακών βαλβίδων, κυρίως για ασθενείς οι οποίοι εξαιτίας των συνοδών παθήσεών τους, θεωρούνται υψηλού χειρουργικού κινδύνου λόγω των επιπλοκών που ενέχει μία καρδιοχειρουργική επέμβαση. Επίσης, έδωσε νέες ελπίδες και χρόνο σε ασθενείς με πολλαπλά χειρουργεία, συνήθως λόγω συγγενών παθήσεων.

Δεν ενδείκνυνται όλοι οι καρδιολογικοί ασθενείς για διαδερμικές επεμβάσεις. Οι Επεμβατικοί Καρδιολόγοι συνεργάζονται με τους Καρδιοχειρουργούς σε πλείστες περιπτώσεις. Επίσης, οι επεμβάσεις στις βαλβίδες της καρδιάς, απαιτούν εξαιρετικά υψηλή εξειδίκευση όλων των ιατρών της ομάδας και γι΄ αυτό, επίσης απαιτείται ειδική άδεια από το ΚΕΣΥ για τα Κέντρα στα οποία διενεργούνται.

Οι Επεμβατικοί Καρδιολόγοι του Heart Center, Βλάσης και Ηλίας Νινιός, εξειδικεύονται στις διαδερμικές επεμβάσεις και αποτελούν πρωτοπόρους σε συγκεκριμένες επεμβάσεις βαλβίδων. Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης με το οποίο συνεργάζονται ως Β΄ Καρδιολογική Κλινική, διαθέτει τις αντίστοιχες άδειες.

Διαδερμικές επεμβάσεις που διενεργεί η ομάδα του Heart Center

Διαδερμική αντικατάσταση πνευμονικής βαλβίδας

Διαδερμική επιδιόρθωση τριγλώχινας βαλβίδας

Διαδερμική επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας (MITRACLIP)

Αγγειοπλαστική στεφανιαίων αγγείων

Διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (TAVI)

Διαδερμική σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας

Διαδερμική σύγκλειση μεσοκοιλιακής επικοινωνίας

Διαδερμική σύγκλειση ωτίου αριστερού κόλπου

Διαδερμική σύγκλειση ανοιχτού ωοειδούς τρίματος

Διαδερμική αντιμετώπιση παραβαλβιδικής διαφυγής

Είμαστε στη διάθεση σας να σας συμβουλέψουμε υπεύθυνα για το ζήτημα που σας απασχολεί και να σχεδιάσουμε μαζί την περαιτέρω αντιμετώπιση και άριστα αποτελέσματα.