Εθνικής Αντιστάσεως 51-53, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Διαδερμική αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας

Η ομάδα του HEART CENTER πραγματοποίησε με επιτυχία τις πρώτες δύο παγκοσμίως επεμβάσεις για την αμιγώς διαδερμική αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας, σε ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι επεμβάσεις έγιναν στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης από τον Διευθυντή της ομάδας μας, Επεμβατικό Καρδιολόγο Βλάση Νινιό, στο πλαίσιο διεθνούς ερευνητικού προγράμματος που αφορά στην αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, για τους οποίους οι επεμβάσεις λόγω του πρωτοποριακού τους χαρακτήρα, είναι δωρεάν.

Μετά τις συνεχιζόμενες επιτυχείς επεμβάσεις στην Ελλάδα, ο Επεμβατικός Καρδιολόγος Βλάσης Νινιός, εκπαιδεύει στη νέα τεχνική, που αποτελεί το μέλλον των επεμβάσεων αντικατάστασης μιτροειδούς βαλβίδας, Επεμβατικούς Καρδιολόγους στην Αμερική και στην Ευρώπη. Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του σε παγκόσμια συνέδρια Επεμβατικής Καρδιολογίας και δομικών παθήσεων της καρδιάς, ο Δρ. Β. Νινιός, ανεβάζει το επίπεδο της Καρδιολογίας στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας πρωτοποριακά και εκπαίδευση κορυφαίων Καθηγητών της Καρδιολογίας και τις Καρδιοχειρουργικής, στις επεμβάσεις διαδερμικής αντικατάστασης μιτροειδούς βαλβίδας με την καινοτόμο συσκευή AltaValve.

Ασθενείς υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται άτομα με βεβαρημένο ιστορικό, τα οποία συνήθως έχουν συννοσηρότητες και δεν τους επιτρέπουν να υποβληθούν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση με ασφάλεια.

Η αντικατάσταση της βαλβίδας με νέα, τεχνητή, γίνεται διαδερμικά, δια μέσου της μηριαίας φλέβας, με μία ελάχιστη τομή στον μηρό, χωρίς κανονική καρδιοχειρουργική επέμβαση.  Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η αντικατάσταση γίνεται, χωρίς να σταματήσει η καρδιά -όπως στα κλασικά χειρουργεία-, χωρίς ο ασθενής να μπει σε εξωσωματική κυκλοφορία, χωρίς τομές στο στέρνο και ενώ κοιμάται ελαφρά. Για την επέμβαση χρησιμοποιείται η καινοτόμος βαλβίδας Altavalve της εταιρείας 4C Medical Technologies, Inc, με το νέο σύστημα 29F.

Η επέμβαση είναι χαμηλού κινδύνου ακόμη και σε ασθενείς με βεβαρημένο ιστορικό και πρακτικά, μηδενίζει την ανεπάρκεια της βαλβίδας.

Μετεγχειρητικά, η κινητοποίηση των ασθενών είναι άμεση. Επίσης άμεσα, οδηγεί σε μεγάλη βελτίωση όλων των συμπτωμάτων που αντιμετώπιζαν εξαιτίας της ανεπάρκειας, με αποτέλεσμα, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Η διαδερμική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας, ως παγκόσμια πρώτη, δεν έχει προηγούμενο, προκειμένου να διαπιστωθεί εαν συμβάλλει και στη σημαντική παράταση του προσδόκιμου ζωής, όπως ισχύει – και έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί – για τις επεμβάσεις  επιδιόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδας (Mitraclip) που διενεργεί εδώ και χρόνια, η ομάδα του HEART CENTER.