Εθνικής Αντιστάσεως 51-53, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Διαδερμική εμφύτευση αορτικής βαλβίδας (TAVI)

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί μία πολύ συχνή βαλβιδοπάθεια κυρίως σε άτομα μεγάλης ηλικίας. Αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας καθώς η αορτική βαλβίδα είναι η κεντρική βαλβίδα της καρδιάς μέσω της οποίας διοχετεύεται το αίμα από την καρδιά σε ολόκληρο το σώμα και η στένωσή της οδηγεί σε μείωση της καρδιακής λειτουργίας.

Η στένωση αορτικής βαλβίδας εκδηλώνεται με έντονα συμπτώματα όπως δύσπνοια, στηθάγχη, λιποθυμικά επεισόδια, ενώ εάν η στένωση είναι μεγάλη, εγκυμονεί κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Τι είναι η επέμβαση TAVI

Η θεραπεία της πάθησης είναι η αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας η οποία στο παρελθόν ήταν αποκλειστικά χειρουργική. Από το 2002 εφαρμόζεται η διαδερμική εμφύτευση – αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας (Transcatheter Aortic Valve Implantation  – TAVI) και μέχρι σήμερα πλέον των 500.000 ασθενών παγκοσμίως έχουν επωφεληθεί από την εφαρμογή της. Πρωτοεφαρμόστηκε στην αντιμετώπιση πρακτικά ανεγχείρητων ασθενών. Σε μία 20ετία επιβεβαιώθηκε πλήρως η συμβολή της στην θεραπεία της αορτικής στένωσης. Οι τελευταίες πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες μελέτες για ασθενείς χαμηλού χειρουργικού κινδύνου κατέδειξαν την υπεροχή της διαδερμικής αντικατάστασης με την εμφύτευση νέας, έναντι του ανοιχτού χειρουργείου (καθώς εξαλείφεται ο κίνδυνος ενός εγκεφαλικού ή άλλης επιπλοκής), σε ασθενείς άνω των 65 ετών.

Οι νέας γενιάς βαλβίδες, τοποθετούνται πιο γρήγορα και είναι πιο αποτελεσματικές στη διαχείριση του προβλήματος της βαλβιδοπάθειας. Η επέμβαση έχει ολοένα και μικρότερες επιπλοκές, ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα, αποτελεί πλέον ρουτίνα στα εξειδικευμένα Καρδιολογικά Κέντρα τα οποία διαθέτουν πιστοποίηση για τη διενέργεια της TAVI.

Η Ομάδα του Heart Center έχει μεγάλη διεθνή εμπειρία ως πιστοποιημένη εδώ και χρόνια στην εκπαίδευση ιατρών σε μεγάλα Κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού, πάνω στις  μεθόδους διαδερμικής/ διακαθετηριακής αντιμετώπισης των βαλβιδικών παθήσεων της καρδιάς. Έχει διενεργήσει περισσότερες από 100 επεμβάσεις διαδερμικής Αντικατάστασης Αορτικής Βαλβίδας (TAVI), ενώ λόγω της πολύ μεγάλης εμπειρίας της σε αυτή την ιδιαιτέρως απαιτητική επέμβαση, την έχουν εμπιστευθεί από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγών βαλβίδων στον κόσμο για τη διενέργεια των πρώτων επεμβάσεών τους με νέες, καινοτόμες βαλβίδες, σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πιστοποίηση TAVI

Η πιστοποίηση για επεμβάσεις TAVI δίνεται από το υπουργείο Υγείας μόνο σε δημόσιες και ιδιωτικές Καρδιολογικές Κλινικές στις οποίες οι επεμβατικές ομάδες διαθέτουν αποδεδειγμένα γνώσεις, δεξιότητες και αριθμό επεμβάσεων τέτοιο, που να επιβεβαιώνει την εμπειρία της ομάδας. Ανακαλείται δε, εάν σύμφωνα με τον αριθμό των επεμβάσεων του επόμενου χρόνου, δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις. Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου δραστηριοποιείται η ομάδα του Heart Center ως Β΄ Καρδιολογική Κλινική, διαθέτει άδεια για επεμβάσεις TAVI και μάλιστα πρωτοπορεί πανελλαδικά.

Η Ομάδα Heart Center, με μακρά εμπειρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό που σήμερα συνιστά την Β΄ Καρδιολογική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού με Διευθυντή τον Επεμβατικό Καρδιολόγο Βλάση Νινιό, έχει διενεργήσει περισσότερες από 100 επεμβάσεις διαδερμικής Αντικατάστασης Αορτικής Βαλβίδας.

Ενδείξεις και αντενδείξεις για την επέμβαση TAVI

Η διαδερμική εμφύτευση της αορτικής βαλβίδας (TAVI) έχει ένδειξη για ασθενείς από χαμηλού έως και πολύ υψηλού κινδύνου και μεγάλης ηλικίας, αλλά όχι για πολύ νέους ηλικιακά ασθενείς στους οποίους είναι προτιμητέα η καρδιοχειρουργική επέμβαση. Μία από τις αιτίες είναι ότι συνήθως σε αυτούς τους ασθενείς η στένωση οφείλεται στην ύπαρξη δίπτυχης αορτικής βαλβίδας (συγγενής καρδιοπάθεια) όπου οι διαδερμικές βαλβίδες λειτουργούν αλλά όχι με τα καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, συνήθως συνυπάρχει και ανεύρυσμα στην ανιούσα αορτή, οπότε με το χειρουργείο γίνεται συνδυασμένα αντιμετώπιση και των δύο προβλημάτων.

Η TAVI δεν εφαρμόζεται σε ασθενείς με λοίμωξη της βαλβίδας. Επίσης, σε ασθενείς με πολύ μεγάλη στένωση ή απόφραξη των αρτηριών. Για να διέλθουν οι καθετήρες από τη μηριαία αρτηρία και να φτάσουν στην καρδιά, το μέγεθος των αρτηριών πρέπει να είναι τουλάχιστον 5-5,5 χιλιοστά. Πρωτοποριακά η ομάδα μας εφαρμόζει το σύστημα προώθησης FlexNav της βαλβίδας Portico, το οποίο λόγω των εξαιρετικών χαρακτηριστικών του, βοηθάει στη διέλευση της βαλβίδας και σε μεγάλες στενώσεις.

Σε περιπτώσεις μεγαλύτερης στένωσης, η ομάδα του “Heart Center” χρησιμοποιεί εναλλακτικούς δρόμους διέλευσης όπως η υποκλείδιος αρτηρία ή η απευθείας τοποθέτηση στην αορτή ή δια της κορυφής της αριστερής κοιλίας, με τη συνδρομή του καρδιοχειρουργού. Ωστόσο, δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις αυτό εφικτό για ένα ασφαλές αποτέλεσμα, οπόταν τότε αποτελεί αντένδειξη.

TAVI σε ασθενείς με βιολογική βαλβίδα

Η διαδερμική TAVI έχει ισχυρές ενδείξεις σε ασθενείς οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε ανοιχτή επέμβαση για αντικατάσταση βαλβίδας με βιολογική. Μετά την παρέλευση 10ετίας, η βαλβίδα αυτή μπορεί να εκφυλιστεί. Επειδή σε αυτή την κατηγορία ασθενών το δεύτερο χειρουργείο, όπως πάντα, έχει πολύ αυξημένο κίνδυνο, αποτελεί ιδανική επιλογή η διαδερμική τοποθέτηση βαλβίδας μέσα στην παλιά βαλβίδα (Valve in valve).

Διαδικασία της επέμβασης TAVI

Η επέμβαση πραγματοποιείται στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο με ήπια αναισθησία, και διαρκεί περίπου 2 ώρες. Η εμφύτευση της νέας βαλβίδας γίνεται με ειδικό σύστημα καθετήρων δια μέσου της μηριαίας αρτηρίας. Χρησιμοποιείται πάντοτε ειδική συσκευή προστασίας της εγκεφαλικής αρτηρίας (συσκευή Sentinel) η οποία τοποθετείται διαδερμικά  από τη δεξιά κερκιδική αρτηρία. Η συσκευή είναι εγκεκριμένη από τον Αμερικάνικο Οργανισμό Υγείας (FDA) και ελαττώνει σημαντικά την πιθανότητα αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου που είναι δυνητικά, καταστροφική επιπλοκή.

Ο χρόνος νοσηλείας διαρκεί συνολικά 3-5 περίπου ημέρες και επιμερίζεται σε 1 ημέρα στην εντατική, και  2-4 ημέρες στο θάλαμο νοσηλείας, ενώ εξατομικεύεται κατά περίπτωση.
Η TAVI, αποτελεί πράξη πιστοποιημένη από το υπουργείο Υγείας και συμβεβλημένη από τον ΕΟΠΠΥΥ.