Εθνικής Αντιστάσεως 51-53, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Διαδερμική επιδιόρθωση της τριγλώχινας βαλβίδας

Η τριγλώχινα βαλβίδα είναι μια βαλβίδα την οποία διαχρονικά η Καρδιολογία την είχε υποτιμήσει, γι΄ αυτό και έλαβε διεθνώς τον χαρακτηρισμό «ξεχασμένη βαλβίδα».

Πάρα πολλές νεότερες μελέτες απέδειξαν ότι η ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας, δηλαδή, η αδυναμία της να κλείσει με αποτέλεσμα να επιστρέφει το αίμα πίσω, λειτουργεί πολύ ύπουλα: Μολονότι δεν δίνει τα έντονα και άμεσα συμπτώματα όπως αυτά της ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας, διότι η δεξιά κυκλοφορία έχει χαμηλότερες πιέσεις, οι ασθενείς καταλήγουν τελικά σε καρδιακή ανεπάρκεια. Και μάλιστα, καρδιακή ανεπάρκεια πιο βαριά, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα συμβατικά φάρμακα.

Η ανεπάρκεια της τριγλώχινης βαλβίδας αποτελεί σοβαρή παθολογική κατάσταση. Επειδή η βαλβίδα δεν κλείνει στεγανά, το αίμα επιστρέφει στη φλεβική κυκλοφορία, επιβαρύνει ζωτικά όργανα όπως είναι το συκώτι, τα νεφρά και οι φλέβες των ποδιών. Οι ασθενείς καταλήγουν να έχουν πρησμένα πόδια, να παθαίνουν νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια και τελικά, κίρρωση του ήπατος, τη λεγόμενη καρδιακή κίρρωση.

Ωστόσο, κατά τα προηγούμενα χρόνια οι ασθενείς δεν γνώριζαν ότι αντιμετώπιζαν πρόβλημα ανεπάρκειας της τριγλώχινης βαλβίδας. Την υφιστάμενη κόπωση και το οίδημα στα πόδια, το απέδιδαν σε άλλα αίτια.

Κατά την τελευταία 8ετία, πλήθος δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων από τις Καρδιολογικές Εταιρείες της Ε.Ε, των ΗΠΑ και άλλων χωρών, χαρακτηρίζουν το πρόβλημα της ανεπάρκειας της τριγλώχινας ως επιδημιολογικό πρόβλημα, διότι ο αριθμός των ασθενών αυξάνει δραματικά, κυρίως σε ηλικίες άνω των 60-65 ετών.

Τα αίτια ανεπάρκειας της τριγλώχινας βαλβίδας

Τα αίτια της ανεπάρκειας τριγλώχινας είναι κατά 99%  λειτουργικά. Δηλαδή, δεν οφείλονται σε παθολογική ανατομία της βαλβίδας, αλλά στο ότι το άνοιγμα της βαλβίδας μεγαλώνει σταδιακά πάρα πολύ, λόγω άλλων αιτίων. Όταν τελικά το πρόβλημα  εγκατασταθεί, μπορεί να είναι και μη αναστρέψιμο.

Στην Ελλάδα, οι γυναίκες με υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, διατηρημένο κλάσμα εξώθησης και κολπική μαρμαρυγή, διαγιγνώσκονται πολύ συχνά με ανεπάρκεια τριγλώχινας, διότι όλες οι παραπάνω παθήσεις προκαλούν σταδιακή διάταση της βαλβίδας. Μάλιστα, σε ένα μεγάλο ποσοστό η ανεπάρκεια της τριγλώχινας, συνυπάρχει με την ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας.

Θεραπείες για την ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας

Οι  θεραπείες που είναι διαθέσιμες για τη δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια από την τριγλώχινα είναι περιορισμένες και πρακτικά εξαντλούνται στα διουρητικά φάρμακα.

Στην αριστερά καρδιακή ανεπάρκεια, υπάρχουν καλά φάρμακα που έχουν όφελος και στα συμπτώματα και στη πρόγνωση.

Η χειρουργική επιδιόρθωση στη δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική από ότι στις λειτουργικές ανεπάρκειες της μιτροειδούς βαλβίδας. Επειδή η δεξιά κοιλία δεν έχει εφεδρείες, ο ασθενής όταν βγαίνει από το χειρουργείο έχει πολύ κακή πρόγνωση. Αυτός είναι ο λόγος που χειρουργείται μόνο το 1% παγκοσμίως των ασθενών με ανεπάρκεια  της τριγλώχινας βαλβίδας.

Διαδερμική επιδιόρθωση με Mitraclip

Το τεράστιο αυτό κενό στη θεραπεία της τριγλώχινας ήρθε να καλύψει η διαδερμική μέθοδος του Mitraclip που εφαρμόστηκε αρχικά στην ανεπάρκεια της αριστερής κοιλίας και πειραματικά άρχισε να εφαρμόζεται και στην δεξιά κοιλία.

Η διαδερμική επιδιόρθωση της τριγλώχινας βαλβίδας που προκαλεί ανεπάρκεια στην δεξιά κοιλία, εφαρμόστηκε πρώτα από τους Επεμβατικούς Καρδιολόγους που χρησιμοποιούσαν την τεχνική του Mitraclip για την μιτροειδή βαλβίδα. Ήδη, έχουν δημοσιευθεί δύο μελέτες που έδειξαν πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας. Η τελευταία ευρωπαϊκή μελέτη Triluminate που δημοσιεύτηκε το Μάιο του 2019, έδειξε ότι το clip της τριγλώχινας, το λεγόμενο Τriclip, που είναι το mitraclip με διαφορετικό σύστημα  πλοήγησης ώστε να ταιριάζει στην ανατομία της τριγλώχινας, είχε 100% επιτυχία και 0% επιπλοκές.

Όλοι οι ασθενείς, έστω και εάν πρόκειται για μικρό αριθμό, είχαν σημαντική βελτίωση στην εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Όλοι οι ασθενείς, έστω και εάν πρόκειται για μικρό αριθμό, είχαν σημαντική βελτίωση στην εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Μετά τη δημοσίευση της ευρωπαϊκής αυτής μελέτης, η Εταιρεία Abbott που κατασκευάζει τα mitraclip διεθνώς,  προσδοκά πολύ σύντομα να πάρει CE-mark (επίσημη έγκριση) κυκλοφορίας του ειδικού Triclip της τριγλώχινας βαλβίδας. Μέχρι την επίσημη έγκριση, η εφαρμογή του συγκεκριμένου clip γίνεται μόνο σε ορισμένα εξειδικευμένα Καρδιολογικά Κέντρα σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων το Heart Center στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Η εμπειρία του Heart Center στο Mitraclip για την τριγλώχινα βαλβίδα

Η καρδιολογική ομάδα του «Heart Center» με επικεφαλής τον Επεμβατικό Καρδιολόγο Βλάση Νινιό και τον Επεμβατικό Καρδιολόγο Ηλία Νινιό, πιστοποιημένους εκπαιδευτές της εταιρείας Abbott, κατασκευάστριας εταιρείας του Mitraclip, έχει διενεργήσει τις περισσότερες επεμβάσεις για την διαδερμική επιδιόρθωση της τριγλώχινας βαλβίδας στην Ελλάδα, με 100% επιτυχία.

Σε όλους τους ασθενείς μετά την επέμβαση επιτεύχθηκε μείωση της ανεπάρκειας της τριγλώχινας βαλβίδας με μηδενικές επιπλοκές. Οι ασθενείς αναχώρησαν από την κλινική αλώβητοι και έχουν όλοι βελτίωση στην υγεία τους.

Ενδεικτικό της αξίας των νέων αυτών επεμβάσεων ως προς τη βελτίωση του προσδόκιμου αλλά και της ποιότητας ζωής ασθενών με ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας, καθώς και της επιστημονικής δεινότητας της συγκεκριμένης ελληνικής ομάδας, είναι ότι ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο περιστατικό, μεταδόθηκε σε online σύνδεση στο Αμερικανικό Καρδιολογικό Συνέδριο (C3), τον Ιούνιο του 2019 και απέσπασε τα εύσημα για το αποτέλεσμά του.

Ταυτόχρονη επιδιόρθωση μιτροειδούς και τριλώχινας βαλβίδας

Να σημειωθεί, ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των επεμβάσεων που διενήργησε η ομάδα του Β. Νινιού, έγινε ταυτόχρονη επιδιόρθωση της μιτροειδούς και της τριγλώχινας βαλβίδας.

Οι συνδυαστικές αυτές επεμβάσεις έχουν τα ίδια ποσοστά επιτυχίας, το ίδιο πολύ χαμηλό ποσοστό επιπλοκών και απλά διαρκούν περισσότερο λόγω της τοποθέτησης περισσοτέρων (έως και πέντε) clip, σε ένα ασθενή.

Η ομάδα, λόγω της πολύ μεγάλης εμπειρίας της μόλις ολοκληρώσει την επιδιόρθωση της μιτροειδούς, αποσύρει  το σύστημα από την αριστερή πλευρά της καρδιάς και το κατευθύνει στη δεξιά. Η διάρκεια της νοσηλείας δεν αυξάνει.

Δείτε ΕΔΩ, αναλυτικές πληροφορίες για το Mitraclip, πώς γίνεται η επέμβαση, μετεγχειρητικές οδηγίες και επιστημονική τεκμηρίωση της εμπειρίας του ιατρού και της ομάδας.