Εθνικής Αντιστάσεως 51-53, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας MITRACLIP

Τι είναι το Mitraclip για την επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας

Το Mitraclip είναι μία ελάχιστα επεμβατική πράξη στην καρδιά με ποσοστό επιτυχίας 99,9% και εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς. Η διαδερμική επιδιόρθωση (χωρίς καρδιοχειρουργική επέμβαση) είναι ό,τι πιο σύγχρονο εφαρμόζεται διεθνώς, στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας, όταν αυτή οφείλεται στη  λειτουργική ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας.

Για την εφαρμογή του Mitraclip, απαιτείται άκρως εξειδικευμένη καρδιολογική ομάδα, όπως αυτή του Heart Center – Β΄ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικού Διαβαλκανικού:

Η ομάδα διενήργησε το 2012 την 1η επέμβαση Mitraclip στη Βόρεια Ελλάδα και σήμερα διαθέτει εμπειρία πλέον των 200 επεμβάσεων, τη μεγαλύτερη σε όλη τη χώρα.

Οι Επεμβατικοί Καρδιολόγοι Βλάσης Νινιός και Ηλίας Νινιός, είναι διεθνείς εκπαιδευτές (Proctor) σε Καρδιολογικά Κέντρα χωρών της Ευρώπης.

Η ομάδα, είναι η μόνη στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας στην Ελλάδα που υλοποιεί στο Ιατρικό Διαβαλκανικό διεθνείς και ευρωπαϊκές πολυκεντρικές μελέτες με δωρεάν παρακολούθηση και επεμβάσεις σε ασθενείς με λειτουργική ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας.

Επιστημονικά δεδομένα

Η διαδερμική επέμβαση με Mitraclip μπορεί μεν να αποτελεί μία πολύ σύγχρονη τεχνική, ταυτόχρονα όμως είναι και δοκιμασμένη τεχνική, ώστε να θεωρείται επιστημονικά, απολύτως ασφαλής. Η 1η επέμβαση Mitraclip διενεργήθηκε το 2003 και έκτοτε έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 100.000 περιστατικά παγκοσμίως που αυξάνουν εκθετικά, μετά την έγκριση της θεραπείας από τον FDA (Οργανισμό Υγείας των ΗΠΑ) τον Μάρτιο του 2019.

Σύμφωνα με την αμερικανική μελέτη CΟAPΤ, η συγκεκριμένη τεχνική μειώνει κατά 40% τους θανάτους ασθενών με λειτουργική ανεπάρκεια μιτροειδούς και κατά 50% τις επαναλαμβανόμενες εισαγωγές στο νοσοκομείο.

Ο κίνδυνος επιπλοκών, είναι κάτω του 1%. Η επέμβαση δεν ενέχει κίνδυνο αιμορραγίας διότι η διαδερμική πρόσβαση γίνεται μέσα από τη φλέβα και όχι από την αρτηρία, με αποτέλεσμα οι πιέσεις του αίματος να είναι χαμηλές. Η επιδιόρθωση της βαλβίδας, γίνεται χωρίς τη χρήση σκιαγραφικού, με ήπια μέθη και ο ασθενής ξυπνάει αμέσως μετά την επέμβαση.

Ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι για Mitraclip

Η μέθοδος Mitraclip εφαρμόζεται σε άτομα που έχουν λειτουργική ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας της καρδιάς.  Οι ασθενείς αυτοί αντιμετωπίζονταν συνήθως συντηρητικά καθώς οι χειρουργοί αρνούνταν να τους χειρουργήσουν λόγω 1) του υψηλού χειρουργικού κινδύνου διότι είναι πολύ επιβαρυμένοι και συνήθως δεν αντέχουν 2) διότι με οποιαδήποτε χειρουργική παρέμβαση, επειδή έχει ήδη αλλάξει η αρχιτεκτονική της καρδιάς, δεν υπάρχει καλή πρόγνωση σε βάθος χρόνου.

Ακόμη και σε νεαρούς ασθενείς με λειτουργική καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, το Μitraclip προτείνεται ως 1η επιλογή, έναντι του χειρουργείου.

Υπάρχει και μία άλλη κατηγορία, αυτή των ασθενών με ανατομικές ανεπάρκειες, όπως πρόπτωση, σπασμένες χορδές, κ.α. Και εδώ το Μitraclip υπερτερεί διότι ο κίνδυνος είναι ελάχιστος και χωρίς επιπλοκές, όμως προτιμάται σε ασθενείς οι οποίοι είναι μεγάλης ηλικίας. Oι νέοι σε ηλικία ασθενείς με ανατομικές ανεπάρκειες,  έχουν λόγο να προτιμήσουν το ανοικτό χειρουργείο (παρότι δυνητικά ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο κυρίως λόγω των αιμορραγιών), διότι χειρουργικά επιτυγχάνεται καλύτερη διόρθωση της βαλβίδας. Αυτό είναι προτιμητέο για ασθενείς που αναμένεται να ζήσουν πολλά χρόνια και εάν υπάρξει νέο πρόβλημα στο μέλλον, τότε να καταφύγουν στην επιδιόρθωση με Mitraclip.

Πώς λειτουργεί το Mitraclip

Το Mitraclip, είναι συνδετικό υλικό με δύο βραχίονες (σαν πολύ μικρά μανταλάκια). Με αυτούς τους δύο βραχίονες,   ο επεμβατικός καρδιολόγος συλλαμβάνει τις δύο γλωχίνες (φύλλα) της μιτροειδούς βαλβίδας. Αυτό γίνεται ακριβώς στο σημείο που έχουν κενό οι γλωχίνες και προκαλούν την ανεπάρκεια. Τις συμπλησιάζει, τις ενώνει και ελαχιστοποιεί την ανεπάρκεια.

Τα clip αυτά, είναι κατασκευασμένα από μεταλλικό υλικό το οποίο επικαλύπτεται από PΤEE, ένα πολυμερές το οποίο είναι βιοσυμβατό και έχει πολύ καλή ενσωμάτωση. Δηλαδή, καλύπτονται από τα κύτταρα του εσωτερικού της καρδιάς, το ενδοθήλιο, περίπου σε ένα μήνα.

Τα clip παραγγέλνονται στην κατασκευάστρια εταιρεία (Abbott) σύμφωνα με τις διαστάσεις της μιτροειδούς βαλβίδας του κάθε ασθενούς.

Πώς γίνεται η διαδερμική επέμβαση του Mitraclip

Ο ασθενής προσέρχεται στην Κλινική, την προηγούμενη ή την ίδια ημέρα της επέμβασης. Συνήθως η επέμβαση διαρκεί από 30΄ έως 2 ώρες, ανάλογα με την ανατομία του κάθε ασθενούς.

Η επέμβαση τοποθέτησης του Mitralclip διενεργείται με οδό πρόσβασης την δεξιά μηριαία φλέβα. Ο καθετήρας με το Mitralclip προωθείται διαμέσου της κάτω κοίλης φλέβας στο δεξιό κόλπο. Στη συνέχεια περνάει ο καθετήρας διαμέσου του μεσοκολπικού διαφράγματος από τον δεξιό καρδιακό κόλπο στον αριστερό κόλπο της καρδιάς.

Αυτό επιτυγχάνεται με συνεχή ακτινοσκοπικό και υπερηχογραφικό έλεγχο. Έτσι προωθείται η συσκευή πίσω από τη μιτροειδή βαλβίδα και τοποθετείται το εμφύτευμα (Mitralclip) στα χείλη της μιτροειδούς βαλβίδας. Αυτό συμβαίνει υπό την συνεχή καθοδήγηση μέσω τρισδιάστατης διοισοφάγειας υπερηχοκαρδιογραφίας. Με τον τρόπο αυτό συγκλείεται η βαλβίδα στο σημείο που ανεπαρκεί και επιτυγχάνεται η ελάττωση ή και η πλήρης εξάλειψη της ανεπάρκειας.

Η καρδιά του ασθενούς συνεχίζει να κτυπάει, δεν είναι σταματημένη όπως γίνεται στην καρδιοχειρουργική επέμβαση, δεν είναι σε εξωσωματική κυκλοφορία και γι΄ αυτό δεν επιβαρύνεται, ενώ ο επεμβατικός καρδιολόγος εργάζεται με μαθηματική ακρίβεια και τοποθετεί τα ειδικά clips πάνω στη βαλβίδα.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, τα πολύ μικρά σημεία τομών για τη διέλευση των μικροεργαλείων, σφραγίζονται. Μετεγχειρητικές τομές δεν υπάρχουν.

Ο ασθενής κατά την επέμβαση είναι διασωληνωμένος. Μετά το πέρας αυτής αποσωληνώνεται. Εξέρχεται από την Εντατική την επόμενη ημέρα και από την κλινική τη μεθεπόμενη, με μέσο χρόνο νοσηλείας 1-2 ημέρες.

Συνδυαστικές επεμβάσεις Mitraclip και Triclip

Διαπιστώνεται ότι συχνά σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, συνυπάρχει ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας και της τριγλώχινας βαλβίδας.

Η ομάδα του Β. Νινιού, έχει αντιμετωπίσει με εξαιρετικά αποτελέσματα και 100% επιτυχία ασθενείς στους οποίους τοποθέτησε έως και πέντε clip και στις δύο βαλβίδες.

 

Στην Ελλάδα, η έγκριση των επεμβάσεων Mitraclip από τον ΕΟΠΥΥ σε ασθενείς με λειτουργική ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας, εξετάζεται αλλά δεν έχει δοθεί ακόμη.