Εθνικής Αντιστάσεως 51-53, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Καρδιακή ανεπάρκεια

Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια

Η αδυναμία της καρδιάς να τροφοδοτήσει με αίμα τα διάφορα όργανα του σώματος λέγεται καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα κατά τη συστολή της καρδιάς (αδυναμία εξώθησης του αίματος) ή κατά τη διαστολή της καρδιάς (αδυναμία πλήρωσης της καρδιάς). Πρέπει να σημειωθεί ότι η καρδιακή ανεπάρκεια δεν αποτελεί απλά ένα μηχανικό ζήτημα, αλλά οδηγεί σε πληθώρα βιοχημικών επιπλοκών που τελικά μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Αιτίες της καρδιακής ανεπάρκειας

Έμφραγμα του μυοκαρδίου

Στεφανιαία νόσος

Αρρυθμίες

Βαλβιδοπάθειες, όπως η στένωση ή η ανεπάρκεια της αορτικής η της μιτροειδούς βαλβίδας

Μυοκαρδιοπάθειες (διατατική, υπερτροφική, αμυλοειδωση, σαρκοειδωση)

Μυοκαρδίτιδα

Υπερτροφία της αριστερής κοιλίας από αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση

Συγγενείς καρδιοπάθειες

Συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας

Επικοινωνήστε μαζί μας εάν:

Νιώθετε δύσπνοια

Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε με ένα μαξιλάρι και χρειάζεστε 2 η 3 μαξιλάρια

Ξυπνάτε το βράδυ επειδή δεν σας φτάνει ο αέρας

Δεν μπορείτε να κάνετε τις συνηθισμένες δραστηριότητες σας

Νιώθετε εύκολη κόπωση

Έχετε πρησμένα πόδια

Επιπτώσεις της καρδιακής ανεπάρκειας

Ελάττωση του ποσού των αποβαλλόμενων ούρων

Επιβάρυνση της νεφρικής και της ηπατικής λειτουργίας

Αρρυθμίες που μπορεί να είναι επικίνδυνες για τη ζωή

Διάταση της καρδιάς

Πρήξιμο στα πόδια

Αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας

Καταρχήν πρέπει να διαγνωστεί η αιτία που προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια.

Αρχικά διενεργείται υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία καρδιάς  για να προσανατολιστούμε ως προς την αιτία της νόσου (στεφανιαία νόσος, αμυλοειδωση, σαρκοειδωση, μυοκαρδιτιδα).

Στη συνέχεια προβαίνουμε σε στεφανιογραφια ώστε να αποκλείσουμε ως αιτία της νόσου τη στεφανιαία νόσο.

Αν υπάρχουν σοβαρές στενώσεις στα αγγεία της καρδιάς, αυτές αντιμετωπίζονται με αγγειοπλαστική ώστε να βελτιωθεί η παροχή αίματος στο μυοκάρδιο και να αυξηθεί η δύναμη του καρδιακού μυος.

Αν το πρόβλημα είναι σε κάποια βαλβίδα, τότε προβαίνουμε σε επιδιόρθωση της βαλβιδοπαθειας διαδερμικα (Mitralclip, TAVI) και εάν κρίνεται αναγκαίο από τα ειδικά χαρακτηριστικά του ασθενούς, τότε παραπέμπεται ως καρδιοχειρουργικό περιστατικό.

Σε κάθε περίπτωση που έχουμε προβλήματα με συστολική καρδιακή ανεπάρκεια  χορηγούμε φαρμακευτική αγωγή (β blockers, ανταγωνιστές του μετατρεπτικου ενζύμου της αγγειοτενσινης, σπιρονολακτονη), που αποδεδειγμένα βελτιώνει τη δύναμη της αριστερής κοιλίας και την πρόγνωση στους ασθενείς μας. Πιθανόν να χρειαστεί και η χορήγηση διουρητικών για να ανακουφιστεί ο ασθενής από τα συμπτώματα του.

Οι ασθενείς με συστολική καρδιακή ανεπάρκεια κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές αρρυθμίες. Έτσι σε κάθε περίπτωση που το κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας είναι χαμηλό, έχει ένδειξη η τοποθέτηση απινιδωτη (ICD),  ώστε να προστατευτεί ο ασθενής από επικίνδυνες και δυνητικά θανατηφόρες αρρυθμίες.

Κάποιοι από τους ασθενείς μας με συστολική καρδιακή ανεπάρκεια ενδέχεται να ωφεληθούν από την τοποθέτηση αμφικοιλιακου βηματοδότη/απινιδωτη (CRT-p, CRT-D).

Πολύ σημαντικό σημείο αποτελεί η στενή παρακολούθηση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και η βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής.