Τι είναι η καρδιακή ανεπάρκεια
Η αδυναμία της καρδιάς να τροφοδοτήσει με αίμα τα διάφορα όργανα του σώματος λέγεται καρδιακή ανεπάρκεια. Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα κατά τη συστολή της καρδιάς (αδυναμία εξώθησης του αίματος) ή κατά τη διαστολή της καρδιάς (αδυναμία πλήρωσης της καρδιάς). Πρέπει να σημειωθεί ότι η καρδιακή ανεπάρκεια δεν αποτελεί απλά ένα μηχανικό ζήτημα, αλλά οδηγεί σε πληθώρα βιοχημικών επιπλοκών που τελικά μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.
Αιτίες της καρδιακής ανεπάρκειας
Συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας
Επικοινωνήστε μαζί μας εάν:
Επιπτώσεις της καρδιακής ανεπάρκειας
Αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας
Καταρχήν πρέπει να διαγνωστεί η αιτία που προκαλεί καρδιακή ανεπάρκεια.
Αρχικά διενεργείται υπερηχογράφημα και μαγνητική τομογραφία καρδιάς για να προσανατολιστούμε ως προς την αιτία της νόσου (στεφανιαία νόσος, αμυλοειδωση, σαρκοειδωση, μυοκαρδιτιδα). Στη συνέχεια προβαίνουμε σε αξονική στεφανιογραφία («αναίμακτη» στεφανιογραφία) ή σε στεφανιογραφια ώστε να αποκλείσουμε ως αιτία της νόσου τη στεφανιαία νόσο.
Αν υπάρχουν σοβαρές στενώσεις στα αγγεία της καρδιάς, αυτές αντιμετωπίζονται με αγγειοπλαστική ώστε να βελτιωθεί η παροχή αίματος στο μυοκάρδιο και να αυξηθεί η δύναμη του καρδιακού μυος.
Σε κάθε περίπτωση που έχουμε προβλήματα με συστολική καρδιακή ανεπάρκεια χορηγούμε φαρμακευτική αγωγή (β blockers, ανταγωνιστές του μετατρεπτικου ενζύμου της αγγειοτενσινης, σπιρονολακτονη), που αποδεδειγμένα βελτιώνει τη δύναμη της αριστερής κοιλίας και την πρόγνωση στους ασθενείς μας. Πιθανόν να χρειαστεί και η χορήγηση διουρητικών για να ανακουφιστεί ο ασθενής από τα συμπτώματα του.
Οι ασθενείς με συστολική καρδιακή ανεπάρκεια κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές αρρυθμίες. Έτσι σε κάθε περίπτωση που το κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας είναι χαμηλό, έχει ένδειξη η τοποθέτηση απινιδωτη (ICD), ώστε να προστατευτεί ο ασθενής από επικίνδυνες και δυνητικά θανατηφόρες αρρυθμίες.
Κάποιοι από τους ασθενείς μας με συστολική καρδιακή ανεπάρκεια ενδέχεται να ωφεληθούν από την τοποθέτηση αμφικοιλιακου βηματοδότη/απινιδωτη (CRT-p, CRT-D) ή την εμφύτευση της συσκευής CCM Optimizer Smart.
Πολύ σημαντικό σημείο αποτελεί η στενή παρακολούθηση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια και η βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής.
Ανεπάρκεια βαλβίδας - Πρωτοποριακές διακαθετηριακές θεραπείες
Εάν το πρόβλημα της καρδιακής ανεπάρκειας οφείλεται στην ανεπάρκεια κάποιας βαλβίδας, η ομάδα Heart Center – Β΄ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικού Διαβαλκανικού, με επικεφαλής τον Επεμβατικό Καρδιολόγο Βλάση Νινιό, βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία εφαρμόζοντας διαδερμικές – διακαθετηριακές τεχνικές (χωρίς χειρουργείο) για τη θεραπεία των βαλβιδοπαθειών. Συγκεκριμένα διενεργεί:
Στη μιτροειδή βαλβίδα:
- Επιδιόρθωση της βαλβίδας (Mitraclip). – Πρώτοι στην Ελλάδα
- Αντικατάσταση της βαλβίδας (AltaValve). Πρώτοι παγκοσμίως
Στην αορτική βαλβίδα:
- Διαδερμική εμφύτευση νέας βαλβίδας (TAVI) – Πρώτοι στην Ελλάδα με το πρωτοποριακό σύστημα προώθησης Flex Nav της βαλβίδας Portico
Στην πνευμονική βαλβίδα
- Διαδερμική αντικατάσταση της βαλβίδας (VenusP –Valve Systerm) – Πρώτοι στην Ελλάδα
Στην τριγλώχινα βαλβίδα:
- Επιδιόρθωση Triclip – Πρώτοι σε Ελλάδα και Κύπρο
- Ετερότοπη αντικατάσταση βαλβίδας – Πρώτοι στην Ελλάδα
Επίσης:
- Αντιμετώπιση της μειωμένης λειτουργίας της καρδιάς, με χαμηλό κλάσμα εξώθησης με τη συσκευή CCM Optimizer Smart – Πρώτοι στη Β. Ελλάδα.
Η ομάδα Heart Center – Β΄ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικού Διαβαλκανικού πραγματοποίησε τον μεγαλύτερο αριθμό επεμβάσεων (237) από όλα τα Κέντρα, στην ιστορικής σημασίας ευρωπαϊκή «μελέτη RESHAPE HF2» για τις διακαθετηριακές επεμβάσεις. Η μελέτη απέδειξε το τεράστιο όφελος που αποκομίζουν οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας μετά από διακαθετηριακή επέμβαση. Οι ταυτόχρονες δημοσιεύσεις στο New England journal of medicine και το JACC, επισφραγίζουν ακαδημαϊκά το τεράστιο αυτό εγχείρημα.
Η επιλογή καταλληλότητας των ασθενών σε διακαθετηριακές θεραπείες γίνεται με πολύ αυστηρά πρωτόκολλα. Σε περιπτώσεις όπως βαλβιδοπάθειες σε συνδυασμό με στεφανιαία νόσο ή βαλβιδοπάθειες πολύ υψηλού χειρουργικού κινδύνου οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ούτε με διαδερμική επεμβατική μέθοδο λόγω τεχνικών ή δομικών δυσκολιών (μεγάλη επασβέστωση μιτροειδικού δακτυλίου για παράδειγμα) αντιμετωπίζονται πλέον αποτελεσματικά με το Πρόγραμμα Υβριδικών Επεμβάσεων Καρδιάς.