Εθνικής Αντιστάσεως 51-53, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Καρδιολογικές Παθήσεις

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιολογικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε “πανδημία” για τον πλανήτη, αγγίζοντας πια και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία είναι αμείλικτα:

Η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στον κόσμο, καθώς ένας στους τρείς θανάτους παγκοσμίως οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Πάνω απο 20 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Στην Ελλάδα, καταγράφονται περισσότερα από 15.000 νέα περιστατικά στεφανιαίας νόσου, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία.

Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί σήμερα την πρώτη αιτία θανάτου νέων ηλικίας κάτω των 35 ετών.

Κάθε χρόνο περίπου 1.200 παιδιά γεννιούται στη χώρα με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Ένας στους δέκα άνδρες, ηλικίας 50-59 ετών, έχει “σιωπηλή” στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να υποστεί έμφραγμα, χωρίς καμία προειδοποίηση. Στις γυναίκες, το έμφραγμα “προειδοποιεί” συνήθως με έντονο πόνο στο στήθος.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου μειώνεται σε ποσοστό 20-25%, εάν κάποιος ακολουθεί σταθερά τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, ενώ ελάττωση του βάρους μόλις κατά 5% βοηθά δραστικά στη μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους, σε ποσοστό έως και 30%, το οποίο θεωρείται και το πλέον επικίνδυνο.

Το «κλειδί» για την πρόληψη της καρδιοαγγειακής νόσου, είναι η έγκαιρη και ασφαλής διάγνωση και η σωστή παρακολούθηση από εξειδικευμένη Καρδιολογική Ομάδα που ενσωματώνει τη γνώση όλων των σύγχρονων διαγνωστικών και θεραπευτικών επιλογών, εξειδικευμένα για κάθε ασθενή.

Καρδιολογικές θεραπείες

Οι σύγχρονες καρδιολογικές θεραπείες είναι φαρμακευτικές ή επεμβατικές ή συνδυασμός τους και αποσκοπούν στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης και στη βελτίωση της ποότητας ζωής των ασθενών. Με την εισαγωγή νέων φαρμάκων αλλά και επεμβατικών θεραπειών καθίσταται πλέον δυνατή η αντιμετώπιση πολλών παθήσεων που μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν αδύνατη, ενώ αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης και η ποιότητα ζωής των ασθενών με καρδιολογικά προβλήματα.

Η τοποθέτηση stent και η διαδερμική αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου, η ανακάλυψη νέων φαρμάκων για την καρδιακή ανεπάρκεια και την υπέρταση, η διάνοιξη χρονίων αποφράξεων των στεφανιαίων αγγείων χωρίς τη διενέργεια χειρουργείου, η διαδερμική επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας και της τριγλώχινας βαλβίδας, η διαδερμική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας, η διαδερμική επιδιόρθωση της πνευμονικής βαλβίδας, η τοποθέτηση απινιδωτών και αμφικοιλιακών συστημάτων, η αντιμετώπιση ασθενών που είχα υποβληθεί στο παρελθόν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση και η αντιμετώπιση συγγενών καρδιοπαθειών, είναι μόνο κάποια από αυτά.

Στο Heart Center,  η ομάδα μας εφαρμόζει ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει διεθνώς στον διαγνωστικό έλεγχο για τον ασφαλή διερεύνηση της καρδιάς, στη φαρμακευτική θεραπεία με νέα φάρμακα, ενώ πρωτοπορεί σε διαδερμικές επεμβάσεις, με μεγάλη εμπειρία και εξαιρετικά αποτελέσματα.