Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς αποτελεί μια διαρκώς αναπτυσσόμενη, μη επεμβατική μέθοδο, με πολλαπλές κλινικές εφαρμογές, γεγονός που την καθιστά πολύτιμο εργαλείο στη διαγνωστική των καρδιακών παθήσεων. Είναι ασφαλής και δεν απαιτεί την έκθεση του εξεταζόμενου σε ιονίζουσα ακτινοβολία.
Η μαγνητική τομογραφία καρδιάς αποτελεί μια μοναδική διαγνωστική μέθοδο που επιτρέπει την ακριβή απεικόνιση καρδιακών και των εξωκαρδιακων δομών αλλά και τον χαρακτηρισμό των καρδιακών ιστών. Έτσι αποκτώνται πληροφορίες σε one step shop όσον αφορά την παρουσία στεφανιαίας νόσου, την εκτίμηση βαλβιδικών νόσων και την διαφορική διάγνωση μτοκαρδιοπαθειών και συγγενών καρδιοπαθειών.
Πότε κάνουμε μαγνητική καρδιάς
Η μαγνητική καρδιάς πραγματοποιείται για:
Που και πώς γίνεται η εξέταση και πόσο διαρκεί
Με τον τρόπο αυτό καταγράφουμε επακριβώς τις τυχόν ουλές της καρδιάς καθώς και την αιτιολογία τους. Η μέθοδος είναι μοναδική για τον ακριβή προσδιορισμό των ουλών της καρδιάς, της έκτασης και της αιτιολογίας τους.
Μαγνητική τομογραφία καρδιάς με αδενοσίνη ή Regadenoson (stress mri)
Πώς γίνεται η εξέταση
Ο ασθενής πρέπει να κρατάει την αναπνοή του κατά τις οδηγίες του ιατρού. Μετά την λήψη των αρχικών τομών εκτίμησης της λειτουργικότητας και της μορφολογίας της αριστερής κοιλίας, ακολουθεί η χορήγηση αδενοσίνης για 3 λεπτά ή regadenoson για 10 δευτερόλεπτα με την ταυτόχρονη (σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή) χορήγηση σκιαστικού.
Έτσι εκτιμάται η αιμάτωση (perfusion) των τοιχωμάτων της καρδιάς μέσω της ανακατανομής της αιματικής ροής που προκαλείται με τη χορήγηση αδενοσίνης (φάση stress) καθώς και η σύγκριση με τη φάση της ηρεμίας. Ακολούθως, λαμβάνονται οι ακολουθίες της καθυστερημένης ενίσχυσης σήματος (LGE) που μας επιτρέπουν να καθορίσουμε την πιθανή ύπαρξη ή/και την έκταση της εμφραγματικής ουλής ή περιοχών ίνωσης.