Scroll Top
Εθνικής Αντιστάσεως 51-53, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Παρακολούθηση ασθενών με στεφανιαία νόσο μετά από αγγειοπλαστική/χειρουργείο καρδιάς

Μετά από αγγειοπλαστική με μπαλονάκι ή χειρουργείο καρδιάς (bypass), ο ασθενής πρέπει να παρακολουθείται ανά 6-12 μήνες από τον καρδιολόγο του. Η παρακολούθηση πρέπει να περιλαμβάνει υπερηχογράφημα καρδιάς (triplex), καρδιογράφημα, holter και εργαστηριακό έλεγχο.

Σε τακτικά χρονικά διαστήματα μετά από συννενόηση με τον καρδιολόγο σας είναι καλό να υποβάλλεστε σε λειτουργικές δοκιμασίες ισχαιμίας (stress echo, stress mri, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου).

Με τον υπέρηχο ελέγχεται η λειτουργία της καρδιάς και ικανότητά της να συστέλεται, ειδικά σε όσους έχουν περάσει έμφραγμα.

Με το holter καταγράφονται πιθανές αρρυθμίες, οι οποίες απαιτούν ειδική αντιμετώπιση.

Με τις λειτουργικές δοκιμασίες ελέγχουμε κατά πόσον υπάρχει νέα στένωση στα στεφανιαία αγγεία ή πιθανή στένωση στα ήδη τοποθετημένα stent που δεν γίνεται αντιληπτή από εσάς.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να παρακολουθούνται οι τιμές της χοληστερίνης, των τριγλυκερίδιων, του σακχάρου και της νεφρικής λειτουργίας. Σε κάποιες περιπτώσεις καλό είναι να προσδιορίζεται και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη όταν συνυπάρχει σακχαρώδης διαβήτης.

Οι παραπάνω παράμετροι πρέπει να είναι ιδανικά ρυθμισμένες για να αποφευχθεί πιθανή επανεστένωση των αγγείων. Αυτό επιτυγχάνεται με την αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής, την απώλεια βάρους, την άσκηση και τη λήψη φαρμάκων και οι οδηγίες είναι εξατομικευμένες για κάθε ασθενή, ανάλογα με τις ανάγκες του.

Αντίστοιχες είναι και οι συστάσεις για όσους έχουν υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση αορτοσταφανιαίας παράκαμψης (bypass).

Καρδιολογικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη