Εθνικής Αντιστάσεως 51-53, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Πρωτιά στη Ν.Α Μεσόγειο: Σύγκλειση ωτίου αριστερού κόλπου με συσκευή Watchman FLX

Η τοποθέτηση της συσκευής Watchman FLX για τη σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου της καρδιάς σε δύο ασθενείς πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Η πρώτη εφαρμογή της καινοτόμας συσκευής από τους Επεμβατικούς Καρδιολόγους Νινιό Βλάση και Νινιό Ηλία, δεν αποτελεί πρωτιά μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη λεκάνη της Ν.Α Μεσογείου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κατασκευάστριας εταιρίας.

Η επέμβαση διενεργήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης όπου η ομάδα του Heart Center συγκροτεί την Β΄ Καρδιολογική Κλινική. Τα αποτελέσματα των επεμβάσεων ήταν εξαιρετικά. Επιτεύχθηκε απόλυτη σύγκλειση του ωτίου, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ασθενείς σταδιακά να διακόψουν την αντιπηκτική αγωγή, μειώνοντας δραστικά τον αιμορραγικό κίνδυνο.

Η μέθοδος είναι διαδερμική, χωρίς διενέργεια ανοικτού χειρουργείου και εφαρμόζεται σε ασθενείς που έχουν ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής, είναι σε αυξημένο κίνδυνο για ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια ή έχουν ήδη περάσει ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και δεν μπορούν να λάβουν αντιπηκτική αγωγή λόγω αυξημένου κινδύνου αιμορραγίας ή ιστορικού σημαντικής αιμορραγίας.

Η σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου στους ασθενείς αυτής της ομάδας, σύμφωνα με τις διεθνείς μελέτες και τη διεθνή εμπειρία, προστατεύει από τα εγκεφαλικά επεισόδια χωρίς να εκθέτει τον ασθενή σε αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, αφού μετά την τοποθέτηση της συσκευής ο ασθενής σταδιακά μπορεί να διακόψει με ασφάλεια την αντιπηκτική του αγωγή.

Η συσκευή Watchman FLX αποτελεί τη νέα έκδοση της προηγούμενης γενιάς συσκευής Watchman. Διαθέτει βελτιωμένα χαρακτηριστικά, όπως το μικρότερο μήκος της συσκευής, τη μεγάλη ευκολία τοποθέτησης, τη δυνατότητα επανατοποθέτησης με ασφάλεια, ώστε να επιτευχθεί η βέλτιστη θέση μέσα στο ωτίο του αριστερού κόλπου. Αυτό συνεπάγεται τον μειωμένο κίνδυνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης για επιπλοκές, λόγω του γεγονότος ότι η συσκευή είναι ιδιαίτερα μαλακή και εύπλαστη και προσαρμόζεται στην ανατομία του ωτίου του αριστερού κόλπου του κάθε ασθενούς.

Η συσκευή Watchman FLX διατέθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Ομάδα των Επεμβατικών Καρδιολόγων Βλάση Νινιού και Ηλία Νινιού, λόγω της μεγάλης εμπειρίας της στη διενέργεια επεμβάσεων Δομικών Καρδιακών και Βαλβιδικών Παθήσεων. Η επιτυχία της, δίνει ελπίδα για την αντιμετώπιση και άλλων ανάλογων παθολογικών καταστάσεων σε ασθενείς με παρόμοια προβλήματα.