Συνέντευξη με τον Δρ. Βλάση Νινιό, Επεμβατικό Καρδιολόγο, Διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.
Πριν από ένα περίπου χρόνο, τάραξε τα νερά της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας πραγματοποιώντας την πρώτη στον κόσμο διαδερμική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. Σήμερα, ετοιμάζεται για νέες παγκόσμιες πρωτιές προφέροντας καινοτόμες θεραπείες χωρίς κόστος για τους ασθενείς, στο πλαίσιο πρωτοποριακών πολυκεντρικών μελετών που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον επιφανών επεμβατικών καρδιολόγων στις δύο άκρες του Ατλαντικού.
Σήμερα, ο Δρ. Βλάσης Νινιός εξηγεί γιατί η διαδερμική επεμβατική θεραπεία αποτελεί το παρόν και μέλλον στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας:
– Τι είναι η διαδερμική επεμβατική θεραπεία και γιατί αποτελεί επανάσταση στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας;
“Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες μιας αλματώδους εξέλιξης της τεχνολογίας, η οποία μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε την καρδιακή ανεπάρκεια και ειδικότερα τις δομικές παθήσεις της καρδιάς, καθώς και τις παθήσεις των βαλβίδων (βαλβιδοπάθειες), χωρίς ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, με διαδραστικό τρόπο, δίχως τομές, με τοπική νάρκωση, ίσως και με ήπια μέθη. Ο λόγος για τη διαδερμική επεμβατική θεραπεία, μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, κατά την οποία δεν ανοίγουμε το στέρνο ούτε κάνουμε άλλες, μεγάλες τομές. Αντίθετα, ανοίγουμε μια μικρή οπή σε μια φλέβα στο μηρό μέσω της οποίας μπορούμε να παρέμβουμε με διάφορους τρόπους, χωρίς να χρειαστεί να σταματήσει η καρδιά ούτε ο ασθενής να μπει σε εξωσωματική κυκλοφορία.
– Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία των ασθενών σε σύγκριση με πιο συμβατικές προσεγγίσεις;
“Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά, καθώς όλοι μας οι ασθενείς είναι καλά, έχοντας αναρρώσει ταχύτατα και επανέλθει πλήρως στις καθημερινές τους δραστηριότητες ανακτώντας μια φυσιολογική ζωή. Αξίζει να σημειωθεί, ότι χάρη στην ελάχιστα τραυματική φύση της διαδερμικής τεχνικής ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών μας περιορίστηκε σημαντικά. Υπό άλλες συνθήκες, οι ασθενείς μπορεί να παραμείνουν έως και 10 ημέρες στο νοσοκομείο και να χρειαστεί να παρέλθει ένας μήνας μέχρι να καταστούν λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους.
– Τι είδους υποδομή απαιτείται για τη διαδερμική επεμβατική θεραπεία;
“Τέτοιου είδους επεμβάσεις προϋποθέτουν μια ειδικά στελεχωμένη “ομάδα καρδιάς” καθώς επίσης και υψηλού επιπέδου εξοπλισμό και υποδομές, κάτι που μόνο ένα μεγάλο κι οργανωμένο κέντρο μπορεί να προσφέρει.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα νέα υβριδικά χειρουργεία του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών που έχουμε την τύχη να χρησιμοποιούμε και στα οποία ενσωματώνονται πολλές καινοτομίες με απόλυτη ασφάλεια. Πρόκειται για τεχνολογικό εξοπλισμό που θεωρείται ο καλύτερος στον κόσμο και συναντά κανείς σε ελάχιστα κέντρα στην Ευρώπη. Να σημειωθεί ότι στο Ιατρικό Διαβαλκανικό πραγματοποιούνται πάνω από 250 επεμβάσεις με εγκεκριμένες θεραπείες που αφορούν την αντιμετώπιση παθήσεων των βαλβίδων της καρδιάς και της καρδιακής ανεπάρκειας. Κι αυτό γίνεται πλέον σαν καθημερινή ρουτίνα.
– Τον Απρίλιο του 2022 πραγματοποιήσατε την πρώτη στον κόσμο διαδερμική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας. Τι άλλο να περιμένουμε στη συνέχεια;
Το τοπίο αλλάζει διαρκώς με καινούργιες τεχνολογίες να εμφανίζονται στο προσκήνιο, τις οποίες επιχειρούμε να ενσωματώσουμε στο πλαίσιο διεθνών επιστημονικών μελετών. Αυτή τη στιγμή, τρέχουν 14 πολυκεντρικές μελέτες στο Ιατρικό Διαβαλκανικό. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας μελέτης πραγματοποιήσαμε επιτυχώς την πρώτη διαδερμική αντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας στον κόσμο. Έκτοτε πραγματοποιήθηκαν κι άλλες παρόμοιες επεμβάσεις τόσο στο Διαβαλκανικό όσο και στο εξωτερικό, σε Ευρώπη και ΗΠΑ, όπου εκπαιδεύουμε συναδέλφους στην εν λόγω μέθοδο. Συνολικά από τις 56 επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιοηθεί παγκοσμίως, έχουμε συμμετάσχει περίπου στις 27. Οι επεμβάσεις έχουν πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και φυσικά στο κέντρο μας στην Ελλάδα, όπου έχουμε πραγματοποιήσει 8. Δεν έλλειψαν μάλιστα και αφίξεις, στη Θεσσαλονίκη, επιστημόνων διεθνούς εμβέλειας, όπως οι Paul Sorajja και Vinnie Bapat, καθηγητής επεμβατικής καρδιολογίας και καρδιοχειρουργικής αντίστοιχα στο Minneapolis Heart Institute, των ΗΠΑ, προκειμένου να εκπαιδευτούν. Το προσεχές διάστημα ετοιμάζουμε την πραγματοποίηση δύο ακόμα επεμβάσεων σε ασθενείς με ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας που επίσης θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά στον άνθρωπο, με μία καινοτόμα τεχνολογία, η οποία αναπλάθει τον δακτύλιο, τον σκελετό της βαλβίδας, χωρίς να αφήνει κάποιο υπολειμματικό προσθετικό υλικό στο εσωτερικό της καρδιάς!