Εθνικής Αντιστάσεως 51-53, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Διαδερμική σύγκλειση της μεσοκολπικής επικοινωνίας

Η μεσοκολπική επικοινωνία αποτελεί την πιο συχνή συγγενή καρδιοπάθεια. Δεν πρέπει να συγχέεται με το ανοιχτό ωοειδές τμήμα, καθώς το «τούνελ» δεν είναι σχισμή, αλλά οπή, λόγω ελλείματος ιστού. (Συνήθως στα παιδιά έχουν διάμετρο 5,6 ή 7 χιλιοστά και μεγαλώνουν μαζί τους).

Μια μεσοκολπική επικοινωνία άνω του 1 εκατοστού συνήθως είναι σημαντική, αλλά η σοβαρότητά της κρίνεται από την γενική εικόνα της καρδιάς. Η οπή επιτρέπει τη ροή αίματος από αριστερά προς τα δεξιά και μεγαλώνει τις δεξιές κοιλότητες. Όταν μεγαλώνουν οι δεξιές κοιλότητες αλλοιώνεται η ανατομία και η λειτουργία των δεξιών κοιλοτήτων και της τριγλώχινας βαλβίδας και τελικά  ο ασθενής σε μεγάλο ποσοστό, οδηγείται σε δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή, κατά τις επόμενες δεκαετίες.

Σύμφωνα με μεγάλη διεθνή μελέτη, η ιδανική ηλικία αντιμετώπισης της μεσοκολπικής επικοινωνίας είναι πριν από τα 20 έτη. Γενικότερα όμως, καθώς υπάρχουν ασθενείς που διέγνωσαν την πάθησή τους σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία, υπάρχει όφελος από τη διαδερμική αντιμετώπιση ακόμη και σε αυτούς τους ασθενείς, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω βλάβη της καρδιάς.

Την τελευταία 30ετία έχουν διενεργηθεί παγκοσμίως εκατοντάδες χιλιάδες επεμβάσεις με εξαιρετικά αποτελέσματα, ελάχιστες επιπλοκές και πλήθος μελετών πλέον,  επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητά τους.

Εάν η οπή βρίσκεται στην κατάλληλη θέση, είναι στο κατάλληλο μέγεθος (δευτερογενές μεσοκολπικό έλλειμα) και εφόσον έχει επαρκή όρια κυκλοτερώς, δηλαδή βρίσκεται σε απόσταση από το ελεύθερο τοίχωμα του κόλπου, την αορτική βαλβίδα, τις πνευμονικές φλέβες και τον στεφανιαίο κόλπο, τότε είναι εφικτή η διαδερμική σύγκλειση.

Επέμβαση διαδερμικής σύγκλεισης της μεσοκολπικής επικοινωνίας

Η επέμβαση γίνεται διαδερμικά από το πόδι, με τοπική νάρκωση και ήπια μέθη. Ο μικροκαθετήρας από τον οποίο διέρχονται τα εργαλεία, φθάνει δια μέσου της φλέβας στο σημείο της μεσοκολπικής επικοινωνίας, υπο την καθοδήγηση του διοισοφάγειου υπερήχου. Στο σημείο τοποθετείται μία συσκευή που μοιάζει με ομπρελίτσα που φέρει δύο δίσκους. Ο ένας τοποθετείται από την αριστερή πλευρά και ο άλλος από τη δεξιά, επιτυγχάνοντας την κάλυψη του ελλείματος.

Η παραμονή στην κλινική είναι ένα 24ωρο, οι επιπλοκές είναι μηδενικές, η επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες, ταχύτατη.

Με τη διαδερμική τεχνική αποφεύγεται το χειρουργείο και το σημαντικότερο, μετά την επέμβαση η δεξιά καρδιά επανέρχεται στο αρχικό της μέγεθος. Η τοποθέτηση της συσκευής εξαιρετικά σπάνια (3 τοις χιλίοις) έχει πιθανότητα επιπλοκής λόγω διάβρωσης της αορτής σε βάθος χρόνου.