Εθνικής Αντιστάσεως 51-53, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη

Ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας της καρδιάς

Ανεπάρκεια τριγλώχινας βαλβίδας

Η ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας είναι μια ύπουλη και επικίνδυνη για την καρδιά πάθηση. Η διαδερμική επιδιόρθωση, της συχνά παραμελημένης αυτής βαλβίδας, εξασφαλίζει εξαιρετικά αποτελέσματα με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. Ο Δρ. Ηλίας Νινιός, Επεμβατικός Καρδιολόγος της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού και του Heart Center, εξηγεί πώς με τη χρήση της συσκευής Triclip πραγματοποιείται επιδιόρθωση της τριγλώχινας βαλβίδας αναίμακτα και ακίνδυνα. Η επέμβαση πραγματοποιείται χωρίς τομές στο στέρνο, με ήπια νάρκωση και είναι ασφαλής ακόμη και για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Η τριγλώχινα βαλβίδα είναι μια βαλβίδα την οποία διαχρονικά η Καρδιολογία την είχε υποτιμήσει, γι΄ αυτό και έλαβε διεθνώς τον χαρακτηρισμό «ξεχασμένη βαλβίδα».

Πάρα πολλές νεότερες μελέτες απέδειξαν ότι η ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας, δηλαδή, η αδυναμία της να κλείσει, με αποτέλεσμα να επιστρέφει το αίμα πίσω, λειτουργεί πολύ ύπουλα: Μολονότι δεν δίνει τα έντονα και άμεσα συμπτώματα όπως αυτά της ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας – διότι η δεξιά κυκλοφορία έχει χαμηλότερες πιέσεις – οι ασθενείς καταλήγουν τελικά σε καρδιακή ανεπάρκεια. Και μάλιστα, καρδιακή ανεπάρκεια πιο βαριά, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα συμβατικά φάρμακα.

Η ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας αποτελεί σοβαρή παθολογική κατάσταση.

Επειδή η βαλβίδα δεν κλείνει στεγανά, το αίμα επιστρέφει στη φλεβική κυκλοφορία, επιβαρύνει ζωτικά όργανα όπως είναι το συκώτι, τα νεφρά και οι φλέβες των ποδιών. Οι ασθενείς καταλήγουν να έχουν πρησμένα πόδια, να παθαίνουν νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια και τελικά, κίρρωση του ήπατος, τη λεγόμενη καρδιακή κίρρωση. Ωστόσο, κατά τα προηγούμενα χρόνια οι ασθενείς δεν γνώριζαν ότι αντιμετώπιζαν πρόβλημα ανεπάρκειας της τριγλώχινας βαλβίδας. Την υφιστάμενη κόπωση και το οίδημα στα πόδια, το απέδιδαν σε άλλα αίτια.

Κατά την τελευταία 8ετία, πλήθος δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων από τις Καρδιολογικές Εταιρείες της Ε.Ε, των ΗΠΑ και άλλων χωρών, χαρακτηρίζουν το πρόβλημα της ανεπάρκειας της τριγλώχινας ως επιδημιολογικό πρόβλημα, διότι ο αριθμός των ασθενών αυξάνει δραματικά, κυρίως σε ηλικίες άνω των 60-65 ετών.

Τα αίτια ανεπάρκειας της τριγλώχινας βαλβίδας

Τα αίτια της ανεπάρκειας τριγλώχινας είναι κατά 99%  λειτουργικά. Δηλαδή, δεν οφείλονται σε παθολογική ανατομία της βαλβίδας, αλλά στο ότι το άνοιγμα της βαλβίδας μεγαλώνει σταδιακά πάρα πολύ, λόγω άλλων αιτίων. Όταν τελικά το πρόβλημα  εγκατασταθεί, μπορεί να είναι και μη αναστρέψιμο.

Στην Ελλάδα, οι γυναίκες με υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια, διατηρημένο κλάσμα εξώθησης και κολπική μαρμαρυγή, διαγιγνώσκονται πολύ συχνά με ανεπάρκεια τριγλώχινας, διότι όλες οι παραπάνω παθήσεις προκαλούν σταδιακή διάταση της βαλβίδας. Μάλιστα, σε ένα μεγάλο ποσοστό η ανεπάρκεια της τριγλώχινας, συνυπάρχει με την ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας.

Θεραπείες για την ανεπάρκεια της τριγλώχινας βαλβίδας

Οι  θεραπείες που είναι διαθέσιμες για τη δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια από την τριγλώχινα είναι περιορισμένες και πρακτικά εξαντλούνται στα διουρητικά φάρμακα. Στην αριστερά καρδιακή ανεπάρκεια, υπάρχουν καλά φάρμακα που έχουν όφελος και στα συμπτώματα και στη πρόγνωση.

Η χειρουργική επιδιόρθωση στη δεξιά καρδιακή ανεπάρκεια είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική από ότι στις λειτουργικές ανεπάρκειες της μιτροειδούς βαλβίδας. Επειδή η δεξιά κοιλία δεν έχει εφεδρείες, ο ασθενής όταν βγαίνει από το χειρουργείο έχει πολύ κακή πρόγνωση. Αυτός είναι ο λόγος που χειρουργείται μόνο το 1% παγκοσμίως των ασθενών με ανεπάρκεια  της τριγλώχινας βαλβίδας.

Διαδερμική επιδιόρθωση της τριγλώχινας βαλβίδας

Το τεράστιο αυτό κενό στη θεραπεία της τριγλώχινας ήρθε να καλύψει η διαδερμική μέθοδος με τις ειδικές συσκευές clip που που κατασκεύασε η εταιρεία ABBOTT.

Η διαδερμική επιδιόρθωση της τριγλώχινας βαλβίδας, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα απο τους Επεμβατικούς Καρδιολόγους Βλάση Νινιό και Ηλία Νινιό, πιστοποιημένους εκπαιδευτές της εταιρείας Abbott, οι οποίοι χρησιμοποίησαν γι αυτό το σκοπό τη συσκευή Mitraclip για την μιτροειδή βαλβίδα, ελλείψει πιο εξειδικευμένης βαλβίδας. Συνολικά, διενήργησαν τις περισσότερες επεμβάσεις για την διαδερμική επιδιόρθωση της τριγλώχινας βαλβίδας στην Ελλάδα, με 100% επιτυχία, μείωση της ανεπάρκειας και μηδενικές επιπλοκές. Οι ασθενείς διαπίστωσαν όλοι βελτίωση στην υγεία τους. Ενδεικτικό της εμπειρίας των ιατρών είναι ότι μία εκ των επεμβάσεων, ως ιδιαίτερα πολύπλοκο περιστατικό, μεταδόθηκε σε online σύνδεση στο Αμερικανικό Καρδιολογικό Συνέδριο (C3), τον Ιούνιο του 2019 και απέσπασε τα εύσημα για το αποτέλεσμά του.

Στο μεταξύ, η παραγωγός εταιρεία ΑΒΒΟΤΤ μετά από πολύ μεγάλες κλινικές έρευνες, προχώρησε ειδικού Τriclip για την τριγλώχινα βαλβίδα, με διαφορετικό σύστημα  πλοήγησης ώστε να ταιριάζει στην ανατομία της τριγλώχινας, 100% επιτυχία και 0% επιπλοκές.

Οι επεμβατικοί καρδιολόγοι του Heart Center διενήργησαν στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2020, την πρώτη διαδερμική επέμβαση διόρθωσης της τριγλώχινας βαλβίδας σε Ελλάδα και Κύπρο, με τη συσκευή Triclip, καθώς η εταιρεία ABBOTT τους εμπιστεύθηκε κατ’ αποκλειστικότητα, λόγω της μεγαλύτερης εμπειρίας που διαθέτουν για την τοποθέτηση των συσκευών παρόμοιας τεχνολογίας.

Δείτε ΕΔΩ πώς γίνεται η επέμβαση TRICLIP