Η στεφανιαία νόσος οφείλεται στη σταδιακή ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό των τοιχωμάτων των αρτηριών της καρδιάς.
Εκτός από τις υψηλές τιμές χοληστερίνης, άλλοι παράγοντες κινδύνου στεφανιαίας νόσου είναι η ύπαρξη:
Λόγω της αύξησης της αθηρωματικής πλάκας, επέρχεται ρήξη στο τοίχωμά της, το περιεχόμενο της έρχεται σε επαφή με το αίμα, οπότε δημιουργείται θρόμβος που μπορεί να αποφράξει την αρτηρία, σταματώντας τη ροή του αίματος.
Υπάρχουν περιπτώσεις αυτοδιάλυσης του θρόμβου και απελευθέρωσης της ροής του αίματος, αλλά εάν η έμφραξη της αρτηρίας είναι πλήρης, τότε το τμήμα της καρδιάς που αυτή τροφοδοτούσε με αίμα σταδιακά νεκρώνεται, οπότε προκαλείται έμφραγμα μυοκαρδίου.
H στεφανιογραφία είναι μια διαδερμική διαγνωστική εξέταση που διενεργούν οι Επεμβατικοί Καρδιολόγοι. Πραγματοποιείται από την μηριαία ή την κερκιδική αρτηρία, προκειμένου να απεικονιστούν τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς.
Εάν επιβεβαιωθεί η έμφραξη της αρτηρίας, τότε αναλόγως του μεγέθους και της θέσης της βλάβης, μπορεί να διενεργηθεί αγγειοπλαστική στεφανιαίων αγγείων (μπαλονάκι) σε συνέχεια της στεφανιογραφίας ή σε δεύτερη φάση. Εάν η αθηρωματική πλάκα είναι σκληρή, τότε διενεργείται αθηρεκτομή (Rotablation).
Στόχος είναι να αποφευχθεί, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.