Η στεφανιαία νόσος, αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θνητότητας στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Στις ΗΠΑ οι οποίες αποτελούν άριστο επιδημιολογικό μοντέλο παρατήρησης λόγω της πολυπολιτισμικότητας τους, αφορά 14 εκατομμύρια ασθενείς. Στην Ευρώπη η ενδονοσοκομειακή θνητότητα κυμαίνεται από 3-5% (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου τύπου NSTEMI) έως και 7% (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου τύπου STEMI).
Η στεφανιαία νόσος οφείλεται στη σταδιακή ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό των τοιχωμάτων των αρτηριών της καρδιάς.
Εκτός από τις υψηλές τιμές χοληστερίνης, άλλοι παράγοντες κινδύνου στεφανιαίας νόσου είναι η ύπαρξη:
Λόγω της αύξησης της αθηρωματικής πλάκας, επέρχεται ρήξη στο τοίχωμά της, το περιεχόμενο της έρχεται σε επαφή με το αίμα, οπότε δημιουργείται θρόμβος που μπορεί να αποφράξει την αρτηρία, σταματώντας τη ροή του αίματος.
Υπάρχουν περιπτώσεις αυτοδιάλυσης του θρόμβου και απελευθέρωσης της ροής του αίματος, αλλά εάν η έμφραξη της αρτηρίας είναι πλήρης, τότε το τμήμα της καρδιάς που αυτή τροφοδοτούσε με αίμα σταδιακά νεκρώνεται, οπότε προκαλείται έμφραγμα μυοκαρδίου.
Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση
Πολύ σημαντική είναι και η πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Νεότερες διαγνωστικές τεχνικές έρχονται να προστεθούν στην κλασική δοκιμασία κόπωσης και να επεκτείνουν την έγκαιρη διάγνωση. Για παράδειγμα η αξονική στεφανιογραφία –όπου ενδείκνυται- διαθέτει υψηλότατη προγνωστική αξία, η οποία πλησιάζει το 99%. H δυναμική υπερηχοκαρδιογραφική μελέτη, με ευαισθησία και ειδικότητα να φθάνει περί το 85%. Ενώ, η μαγνητική τομογραφία καρδιάς σε συνθήκες φόρτισης (stress cMRI) επίσης διαθέτει πολύ υψηλή ευαισθησία πλησιάζοντας το 95%.
Φυσικά, οι παραπάνω εξετάσεις, αποκτούν ιδιαίτερη αξία και συμβαδίζουν με την τεχνολογική εξέλιξη και την εμπειρία του ιατρικού προσωπικού.
Θεραπευτική αντιμετώπιση
Σε αυτά έρχονται να προστεθούν νεότερα δεδομένα όσον αφορά τη θεραπευτική φαρέτρα καθώς και πρωτόκολλα αντιμετώπισης. Έτσι, επιδιώκεται η σταθεροποίηση οιασδήποτε αθηρωματικής πλάκας, μέσω της πρωτογενούς ή δευτερογενούς πρόληψης (σε ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί κάποιο επεισόδιο) με σκοπό τη μετατροπή τους από ευάλωτες σε σταθερές.
H στεφανιογραφία είναι μια διαδερμική διαγνωστική εξέταση που διενεργούν οι Επεμβατικοί Καρδιολόγοι. Πραγματοποιείται από την μηριαία ή την κερκιδική αρτηρία, προκειμένου να απεικονιστούν τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς.
Εάν επιβεβαιωθεί η έμφραξη της αρτηρίας, τότε αναλόγως του μεγέθους και της θέσης της βλάβης, μπορεί να διενεργηθεί αγγειοπλαστική στεφανιαίων αγγείων (μπαλονάκι) σε συνέχεια της στεφανιογραφίας ή σε δεύτερη φάση. Εάν η αθηρωματική πλάκα είναι σκληρή, τότε διενεργείται αθηρεκτομή (Rotablation).
Στόχος είναι να αποφευχθεί, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.