Το ωτίο, είναι μια «τσεπούλα», μια «θήκη» στον αριστερό κόλπο της καρδιάς όπου λόγω της ανατομίας, η ροή του αίματος είναι αργή και στο σημείο αυτό συγκεντρώνεται το 95% των θρόμβων που δημιουργεί η κολπική μαρμαρυγή και αυτοί με τη σειρά τους προκαλούν εγκεφαλικά επεισόδια.
Ο κίνδυνος ενός εγκεφαλικού λόγω χρόνιας, εμμένουσας ή παροξυσμικής κολπικής μαρμαρυγής είναι μεγάλος και αυξάνει ανάλογα με το προφίλ κινδύνου (CHA2DS2-VASc Score). Πρόκειται για ένα score που δείχνει το μέγεθος του κινδύνου για εγκεφαλικό σε ασθενείς με διαπιστωμένη κολπική μαρμαρυγή.
Ο κίνδυνος του εγκεφαλικού αντιμετωπίζεται από τον καρδιολόγο με τη λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων που μειώνουν την πήξη του αίματος. Υπάρχει όμως μία μεγάλη πληθυσμιακά ομάδα ασθενών οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν αντιπηκτικά είτε λόγω προγενέστερης εγκεφαλικής αιμορραγίας ή άλλων αιμορραγιών, είτε λόγω αγγειοδυσπλασιών και άλλων παθήσεων που έχουν αιμορραγική τάση.
Γι΄ αυτή την κατηγορία των ασθενών, υπάρχει η εναλλακτική λύση της σύγκλεισης του ωτίου του αριστερού κόλπου, που αντιμετωπίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των θρόμβων, προκειμένου να αποφύγουν ένα επικίνδυνο για τη ζωή και την ακεραιότητά τους εγκεφαλικό.
Η σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου γίνεται διαδερμικά από τον Επεμβατικό Καρδιολόγο με κίνδυνο επιπλοκών κάτω του 1%. Για τη σύγκλειση χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές που μοιάζουν με ομπρελίτσες (κυκλοφορούν δύο ειδών διεθνώς, η Watchman από την Boston και η Amulet από την Abbott).
Οι Καρδιολόγοι γνωρίζουν πως οι ασθενείς που έχουν πραγματικά ανάγκη να υποκαταστήσουν τα αντιπηκτικά με επέμβαση προκειμένου να μην κινδυνεύουν, συχνά δεν ανταποκρίνονται, διότι ο κίνδυνος είναι θεωρητικός και δεν υπάρχουν πρόδρομα συμπτώματα που θα τους θορυβήσουν.
Ωστόσο, το όφελος είναι δεδομένο. Η μελέτη PROTECT ΑF η οποία συνέκρινε την συσκευή Watchman για τη σύγκλειση του ωτίου με τη φαρμακευτική αγωγή, έδειξε ότι σε βάθος χρόνου η προστασία είναι ισοδύναμη και ο ασθενής έχει μικρότερη πιθανότητα αιμορραγιών.
Διαδικασία επέμβασης σύγκλεισης ωτίου αριστερού κόλπου
Η επέμβαση είναι διαδερμική και γίνεται με την εισαγωγή καθετήρων και της συσκευής, από τη φλέβα του ποδιού στον ψηφιακό αγγειογράφο, υπό συνεχή παρακολούθηση και καθοδήγηση μέσω διοισοφάγειου υπέρηχου και ακτινοσκόπησης. Η «ομπρελίτσα» διέρχεται από το μεσοκολπικό διάφραγμα από δεξιά προς τα αριστερά και εισέρχεται μέσα στο ωτίο όπου ανοίγει για να το σφραγίσει. Αποσύρονται οι καθετήρες και η επέμβαση ολοκληρώνεται.
Η διάρκεια της επέμβασης είναι 30΄- 1 ώρα, η νοσηλεία του ασθενούς είναι μόνο μια μέρα, οι επιπλοκές είναι πολύ λίγες, η αποθεραπεία είναι πάρα πολύ γρήγορη και τα αποτελέσματά της πολύ καλά ως προς την αποφυγή των εγκεφαλικών χωρίς τη λήψη αντιπηκτικών.